20
Nov '09

Ce nu ti-am spus pana acum (1)

by Razvan Mircea

Sunt lucruri care sunt intelese, care trebuie spuse, care trebuie intelese cateodata sau care trebuie spuse cateodata. Ceea ce nu am spus pana acum si ar trebui sa spun cateodata, o sa spun acum. (V-am ametit pana acum, nu?)

angajat vs patronCat de mult inseamna un angajat in ochii angajatorului. Ceea ce afirm acum ma reprezinta si poate sa difere de opiniile altor angajatori. ‘Patron‘ are multe intelesuri in limba romana, de cele mai multe ori este vazut de catre angajati in sensul cel mai rau din pacate: ‘Patronul‘ este stapanul, boss-ul, jupanul. As vrea totusi sa fiu vazut altfel, ca si proprietar sau poate protector al unei corporatii sau comunitati, din mai multe motive.

Unul dintre motive este pentru ca trebuie sa fiu modest – am inceput de mici aceasta firma, la inceput am lucrat numai noi, stim ce e aia umilinta si fiecare efort pe care il face oricine lucreaza pentru si alaturi noi.

Al doilea motiv este pentru ca imi pasa – stiu ca fiecare angajat este defapt un om, un om care are o viata ca si a mea, plina de suisuri si coborasuri, bucurii si tristeti, chef si fara chef. Angajatii tind totusi sa dezamageasca atunci cand un ‘patron’ isi arata latura umana, le arata ca poate fi prietenul lor. Nu este universal valabil, insa in scurta experienta a mea de (mini)manager am intalnit cazuri in care latura personala a acaparat latura profesionala si oamenii si-au permis prea multe: ‘fara cheful‘ de munca s-a extins nu la cateva ore sau la o zi ci la zile si saptamani, focusul a disparut si a fost permisa relaxarea in momente in care nu este voie.

Acum sa zic ceva ‘urat’ si despre patroni, unii vor sa se ridice la masura numelui ‘negativ‘. Poate ca in trecut au fost oameni dar relationarea personala cu angajatii a mers rau, poate se cred ca ‘valoarea lor‘ este prea mare, poate ca asa e natura lor rea si pozitia pe care o ocupa e una favorizata si le permita sa fie rai. Nu pot sa dau niciun sfat legat de ei din pacate, totul depinde de comunicarea stabilita intre angajat si sef.

Discutia e ampla iar in final as vrea sa reamintesc ca trebuie inteles de la inceputul colaborarii, ca pe patron si pe angajat i-a adus impreuna o relatie economica. Patronul este cel care urmareste binele organizatiei si al oamenilor din ea, iar el impreuna cu angajatul lucreaza spre urmarirea acestor scopuri. Mancam o paine impreuna, nu? De aceea eu pot sa zic clar ca respect angajatul pentru ca ma ajuta in viata de zi cu zi. Ce vreau eu? Sa ma respecte inapoi. Unul dintre noi se comporta altfel si relatia economica poate sa esueze.


0 Comentarii
Nume:
eMail:
Website:
Mesaj:
 

Do NOT fill this !