20
Nov '09

Ce nu ti-am spus pana acum (1)

by Razvan Mircea

Sunt lucruri care sunt intelese, care trebuie spuse, care trebuie intelese cateodata sau care trebuie spuse cateodata. Ceea ce nu am spus pana acum si ar trebui sa spun cateodata, o sa spun acum. (V-am ametit pana acum, nu?)

angajat vs patronCat de mult inseamna un angajat in ochii angajatorului. Ceea ce afirm acum ma reprezinta si poate sa difere de opiniile altor angajatori. ‘Patron‘ are multe intelesuri in limba romana, de cele mai multe ori este vazut de catre angajati in sensul cel mai rau din pacate: ‘Patronul‘ este stapanul, boss-ul, jupanul. As vrea totusi sa fiu vazut altfel, ca si proprietar sau poate protector al unei corporatii sau comunitati, din mai multe motive.

Unul dintre motive este pentru ca trebuie sa fiu modest – am inceput de mici aceasta firma, la inceput am lucrat numai noi, stim ce e aia umilinta si fiecare efort pe care il face oricine lucreaza pentru si alaturi noi.

Al doilea motiv este pentru ca imi pasa – stiu ca fiecare angajat este defapt un om, un om care are o viata ca si a mea, plina de suisuri si coborasuri, bucurii si tristeti, chef si fara chef. Angajatii tind totusi sa dezamageasca atunci cand un ‘patron’ isi arata latura umana, le arata ca poate fi prietenul lor. Nu este universal valabil, insa in scurta experienta a mea de (mini)manager am intalnit cazuri in care latura personala a acaparat latura profesionala si oamenii si-au permis prea multe: ‘fara cheful‘ de munca s-a extins nu la cateva ore sau la o zi ci la zile si saptamani, focusul a disparut si a fost permisa relaxarea in momente in care nu este voie.

Acum sa zic ceva ‘urat’ si despre patroni, unii vor sa se ridice la masura numelui ‘negativ‘. Poate ca in trecut au fost oameni dar relationarea personala cu angajatii a mers rau, poate se cred ca ‘valoarea lor‘ este prea mare, poate ca asa e natura lor rea si pozitia pe care o ocupa e una favorizata si le permita sa fie rai. Nu pot sa dau niciun sfat legat de ei din pacate, totul depinde de comunicarea stabilita intre angajat si sef.

Discutia e ampla iar in final as vrea sa reamintesc ca trebuie inteles de la inceputul colaborarii, ca pe patron si pe angajat i-a adus impreuna o relatie economica. Patronul este cel care urmareste binele organizatiei si al oamenilor din ea, iar el impreuna cu angajatul lucreaza spre urmarirea acestor scopuri. Mancam o paine impreuna, nu? De aceea eu pot sa zic clar ca respect angajatul pentru ca ma ajuta in viata de zi cu zi. Ce vreau eu? Sa ma respecte inapoi. Unul dintre noi se comporta altfel si relatia economica poate sa esueze.


4 Comentarii

Comentarii

AnaNo Gravatar spune:
November 20, 2009 at 5:01 pm

E perfect valabil ce spui tu! Chapeau!
Insa fotografia pe care ai atasat-o acestui post nu creioneaza un boss, nici macar un patron, ci un tiran uzurpator :D

Eu as fi pus o poza de grup in care toata lumea se imbratiseaza, mananca pizze si lucreaza in comuniune pentru binele organizatiei..

Funny poza, anyway :D

pribeagulNo Gravatar spune:
December 30, 2009 at 3:53 pm

Politica de parton scuze angajator.Vorbele de mai sus le-am auzit de la patronul meu.Toti se ascund in spatele unor cuvinte(Respect ,mancam o paine impreuna,eu traiesc daca inchid 1000 de ani,dar ma gandesc la voi)Da ,ce frumos ciripesti.

RazvanNo Gravatar spune:
January 5, 2010 at 5:00 pm

Salut domnul Pribeag.
Am o rugaminte, daca nu ma (ne) cunosti nu comenta. Asta este opinia mea si simt ca ma reprezinta.

Pasarica Razvan.

florinNo Gravatar spune:
February 21, 2011 at 1:32 pm

ma numesc florin mihai, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

Nume:
eMail:
Website:
Mesaj:
 

Do NOT fill this !