Blogul agentiei web Blue Engineering
Blue Engineering International

Rezolutia digitala in web design: confuzia intre DPI si PPI

Rezolutia digitala reprezinta o masura a claritatii sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale (numerice). (Wikipedia).

De regula atunci cand ne exprimam folosind cuvantul "rezolutie" ne referim la 2 dimensiuni (lungime & latime), marimi masurate in pixeli, iar aceea este rezolutia digitala exprimata in pixeli. Se foloseste in web design sau in lucrurile cele mai de baza pe Internet: browsing sau prelucrare imagini (redimensionare): ex: 800 x 600 pixeli. Am sa vorbesc mai pe larg despre rezolutia in pixeli si efectul ei asupra dimensiunilor unui web site intrun articol viitor, acum am sa spun cateva lucruri despre confuzia generala din web design atunci cand se vorbeste despre DPI sau PPI.

 

Web desing dot per inch vs dot per pixel
Inainte de toate amintesc alte doua moduri in care se exprima rezolutia (pe langa cea in pixeli): in megapixeli si in dpi (dot per inch)


Rezolutia in megapixeli (1 Mpx = 1 megapixel = 1 milion pixeli)

Rezolutia in megapixeli reprezinta numarul de pixeli totali cuprinsi intro fotografie, daca fotografia are 800 x 600 pixeli atunci ea are = 480.000 pixeli = 0.48 megapixeli. Cel mai des intalnim in acest termen la aparate foto / video: camere foto, camere video sau chiar telefoane (exemplu: telefonul Sony Ericsson Xperia X10 are o rezolutie a ecranului de 480 x 854 pixeli si o camera de 8 megapixeli = adica poate face fotografii de o dimensiune  maxima de: 3264 x 2448 pixeli).


Rezolutia in dpi si ppi

dpi = dots per inch, in romana puncte (mult mai mici decat un pixel!) pe inch, 1 inch = 1 tol = 2.54 cm)
ppi = pixel per inch

Rezolutia in dpi este masura claritatii unei imagini reale, adica ceea ce putem sa atingem: ecrane, scanere, materiale tiparite (reviste, ziare). In alte cuvinte, cate puncte pot sa incapa intrun inch.
Cate puncte pot sa incapa intrun pixel? Sau invers, cati pixeli pot sa incapa intrun punct? Nu, un punct si un pixel nu sunt una si aceeasi masura. Nu se poate defini ca standard acest lucru, depinde de 'rafinamentul' device-ului care afiseaza sau imprima, pentru fiecare pixel al imaginii pot fi imprimate mult mai multe puncte reale (in cazul imprimantelor). Deci scala este 1 pixel = mai multe puncte, punctul tipografic este mult mai mic ca un pixel.

Monitoarele isi exprima rezolutia in ppi. Ca si in web design, partea aceasta poate fi un pic confuza. Unii (si eu la un moment dat) folosesc expresia "monitorul are rezolutia de 1920 x 1080 dpi", ceea ce este destul de gresit, corect ar trebui sa se foloseasca "ppi", adica pixeli pe inchi; se foloseste asa doar pentru ca oameniilor le este mai usor sa denumeasca un pixel ca si punct.

Aceasta confuzie este alimentata si de faptul ca doi dintre cei mai mari producatori de sisteme din lume nu prea acorda atentie acestui fapt. O sa observam din exemple ca este practic un haos, nimeni nu s-a obosit sa standardizeze acest lucru pana acum: Mac OS declara ca afiseaza grafic imaginile in 72 ppi, iar Microsoft Windows reda rezolutii de 96 ppi (72 sau 96 de pixeli pe un inch sau un tol).
Defapt nici macar nu este asa, atat Apple cat si Microsoft au partea lor de vina in acest sens: monitorul AppleVision/ColorSyncApple de 17" (cu tub Sony) are o rezolutie in ppi de 98 la 1280 x 960, iar Microsoft livra monitoare de 17" la 1024 x 768 la o rezolutie a ecranului de 80 ppi sau mai putin. 

In optimizarea de fotografii, in programele de prelucrat imagini precum Adobe Photoshop, la rezolutia imaginii pe langa dimensiunile in pixeli este mentionata si rezolutia in pixeli per inch. In cazul in care lucrati pentru web este ok sa specificati la optimizare rezolutia in ppi de 72 - sa o numim valoare medie a rezolutiei sistemelor de operare atat Apple cat si Windows.


Diferente si concluzii pentru DPI si PPI:

1. DPI este o unitate folosita la tiparituri, in vreme ce PPI este folosit ca unitate de masura a display-urilor digitale si al imaginilor. Pixelul este un element component, de obicei foarte mic, al imaginilor grafice (fotografii, desene etc.) digitale
2. DPI si PPI nu sunt definite ca standard, adica utilizatorii pot sa defineasca valori mai mari sau mai mici pentru ele
3. DPI este folosit gresit in loc de PPI in web design (Adobe Photoshop sau alte programe de grafica, sau in exprimarea rezolutiei digitale)
4. Daca faceti web design In CSS nu este bine sa folositi ca unitate de masura a unui font Punctul (din cauza diferentelor dintre ppi de la Windows la Apple). Cel mai bine este sa definiti fonturile relativ: xx-small, x-small, small, medium, large, x-large, xx-large

Razvan Mircea


ALTE ARTICOLE